Pazartesi, Ocak 13

500 kişinin öldüğü gemi kazası: Yunanistan, suçlanan 9 Mısırlı hakkındaki davayı reddetti

Yunan mahkemesi, yasadışı mültecileri taşıyan gemi kazasında en az 500 kişinin ölümüne neden olmakla suçlanan 9 Mısırlı hakkındaki davayı reddetti.

REKLAM

Yunan mahkemesi, en az 500 kişinin ölümüne yol açtığına inanılan gemi kazasına neden olmakla suçlanan dokuz Mısırlıya karşı açılan davayı reddetti.

Mahkeme Başkanı Eftichia Kontaratou, savcı Ekaterini Tsironi’nin mahkemeye Yunanistan’ın yargı yetkisi olmadığını söylemesinin ardından bu kararı imzaladı.

Tsironi, şunları söyledi: “Gemi kazasının uluslararası sularda meydana geldiği açıktır ve Yunan mahkemelerinin yargı yetkisini tesis etmek mümkün değildir. Suçsuz bulunmalarını tavsiye ederim.” dedi ki

Kontaratou’nun kararı, Yunanistan’ın güneyindeki Kalamata kentinde başlayan duruşmadan kısa süre sonra geldi.

Karar, duruşma salonunda sanık taraftarlarının tezahüratları ve alkışlarıyla karşılandı.

Libya’dan İtalya’ya giderken Akdeniz’in en derin deniz yataklarından birinde batan Adriana adlı gemide 500’den fazla kişinin öldüğü sanılıyor.

Aşırı kalabalık balıkçı teknesinden sadece 104 kişi kurtarıldı. Olayda çoğu Suriye, Pakistan ve Mısır’dan olmak üzere tamamı erkek 82 ceset bulundu.

Savcılar, çoğu 20’li yaşlarında olan sanıkları, 14 Haziran 2023’te teknenin alabora olup batmasına yol açtığını söyledikleri aşırı kalabalık koşulların sorumlusu olmakla suçladı.

Dokuz kişinin insan kaçakçılığı da dahil olmak üzere çok sayıda suçtan ömür boyu hapis cezasına çarptırılması bekleniyordu.

Dokuz kişiye yönelik suçlamalar, hayatta kalan diğer dokuz kişinin ifadelerine dayanıyordu.

Kaza sonrası gözaltına alınan 9 kişinin işlemlerinin tamamlanmasının ardından cezaevinden çıkması bekleniyor.

Deniz kazasından Yunanistan mı sorumlu?

Gemi alabora olup battığında uluslararası sularda seyrediyordu ancak Yunanistan’ın arama kurtarma operasyon alanı içindeydi. Sahil Güvenlik devriye botu ve oradan geçen ticari gemiler saatlerce geminin yakınında kaldı ancak büyük can kaybını önleyemedi.

Hayatta kalanlardan bazıları alabora olmanın Yunan sahil güvenliğinin gemiyi çekmeye çalışmasının ardından meydana geldiğini iddia etse de Yunan yetkililer bu suçlamayı reddetti.

Savunma avukatlarından Dimitris Choulis, artık Adriana’nın nasıl düştüğüne odaklanılması gerektiğini söyledi.

Choulis, “Bugün mahkemenin bu kararı vermesi ve bu insanların insan taciri olmadığını söylemesi için çok cesur olması gerekiyordu. Yani kötü tacirlerin hikayesi artık mevcut değil, dolayısıyla gemi kazasına kimin sebep olduğunu bulmamız gerekiyor” dedi. Dedi.

Avrupa ve Denizcilikten Sorumlu Direktör Yardımcısı Judith Sunderland, “Artık hayatta kalanların çilesi sona erdiğine göre, Denizcilik Mahkemesinin Pylos gemi enkazında meydana gelen muazzam can kaybında Yunan Sahil Güvenlik’in sorumluluğunu belirlemek için soruşturmasını tamamlamasını görmeliyiz” dedi. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nde Orta Asya.

Avrupa Parlamentosu’nun Yunanistan Üyesi Stelios Kouloglou ise şunları söyledi: “Adalet yerini buldu. Bu insanlar masum olmalarına rağmen bir yıl boyunca hapiste kaldılar ve bu bir daha olmamalı. Yunanistan cezaevlerinde kaçakçılıkla suçlanan veya hüküm giymiş 2 bin masum insan var. Bunların büyük çoğunluğu masumdur.” Dedi.

Geçen yıl BM Genel Sekreteri Antonio Guterres gemi kazasını “korkunç” olarak tanımlamıştı.

REKLAM

Akdeniz’de yasadışı yollardan seyahat edenlerin sayısı her geçen yıl artmaya devam ediyor.

Avrupa sınır koruma kurumu Frontex, yasadışı AB sınır tespitlerinin 2023 yılına kadar üst üste üç yıl boyunca arttığını ve 2015-2016 göç krizinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: