Suriye’de 2011’de başlayan Beşşar Esad yönetimi karşıtı gösteriler, ordu güçlerinin sivillere ateş açması üzerine silahlı çatışmaya dönüştü. Gelinen süreçte 500 bin kişi hayatını kaybetti, milyonlarca insan mülteci konumuna düştü. Yüz binlerce kişi sakat kaldı, on binlerce kişi ise hala kayıp.
Suriye’nin Humus kentinde bir askeri okul mezuniyet törenini hedef alan insansız hava aracı saldırısında altısı çocuk en az 80 kişi hayatını kaybetti, 240 kişi de yaralandı.
Ordudan yapılan açıklamada, patlayıcı yüklü insansız hava araçlarının törenin sona erdiği sırada yerleşkeyi hedef aldığını bildirdi.
Saldırı sonrası yapılan ilk açıklamada, can kaybının 60 olduğu, onlarca kişinin de yaralandığı belirtilmişti.
Ancak Suriye Sağlık Bakanı Hasan el Gabaş, İHA saldırısında ölenlerin sayısının 80’e, yaralı sayısının da 240’a yükseldiğini açıkladı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi isimli kuruluş ise saldırıda 14’ü sivil 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 125 kişinin de yaralandığını aktardı.
Söz konusu hadise, çatışmaların on üçüncü yılına girdiği ülkede, son yıllarda Suriye Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik en ölümcül saldırılardan biri olarak kayıtlara geçti.
Şam yönetimi, saldırıdan “bilinen uluslararası güçler tarafından desteklenen isyancıları” sorumlu tuttu ancak herhangi bir ülke ya da grup ismi zikretmedi.
Yetkililer, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu bazı yaralıların durumunun kritik olduğunu aktardı.
Bakan Gabaş, yaralılardan bazılarının durumunun kritik olması sebebiyle ölü sayısının daha da artabileceğini ifade etti.
Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmazken Suriye ordusu, “bu korkakça ve eşi benzeri görülmemiş terör saldırısına” “en sert şekilde karşılık verileceği” vadinde bulundu.
Son dron saldırısının ardından Suriye ordusu, İdlib’i havadan vurmaya başladı.
Keza ordu güçleri, İdlib’in köylerini topçu ateşiyle vurmaya devam ediyor.
İnsan hakları aktivistlerine göre, bugünkü saldırılarda dördü çocuk en az 5 sivil yaşamını yitirdi. Dokuz sivil de yaralandı.
Çarşamba gecesi ordu güçlerinin Halep’in kuzeybatısında isyancıların bulunduğu bir bölgeye düzenlediği bombardımanda aynı aileden beş kişi hayatını kaybetmişti.
Yaklaşık 4 milyon kişinin yaşadığı İdlib, aralarında Türkiye’nin de desteklediği silahlı muhaliflerin kontrolünde bulunan tek vilayet.
Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stéphane Dujarric, Genel Sekreter Antonio Guterres’in Humus’taki saldırının ardından “derin endişe duyduğunu” söyledi.
Sözcü, “Guterres Suriye’nin kuzeybatısındaki “misilleme bombardımanı haberlerinden de derin endişe duyuyor.” ifadesini kullandı.
ABD destekli Kürt güçler ise ülkenin kuzeyinde geniş bir alanı kontrol ediyor.
Suriye’de 2011’de başlayan Beşşar Esad yönetimi karşıtı gösteriler, ordu güçlerinin sivillere ateş açması üzerine silahlı çatışmaya dönüştü.
Gelinen süreçte 500 bin kişi hayatını kaybetti, milyonlarca insan mülteci konumuna düştü.
Savaş boyunca yüz binlerce kişi sakat kaldı, on binlerce kişi ise hala kayıp.
Rusya’nın 2015’te asker göndererek doğrudan müdahil olduğu iç savaş, uluslararası bir boyut kazandı.