Hacettepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesi’ne teknoloji transferiyle birlikte “biyonik giyim” tedavi yöntemi ilk kez geçtiğimiz temmuz ayında uygulanmaya başlandı. Klinik denemeleri devam eden tedavide, kronik bel ve boyun rahatsızlığı olan hastalara ve multipl skleroz hastalarına, giysilere yerleştirilen elektrotlarla akım uygulandı. İlk sonuçlara göre 6 ayda tedavi gören 45 hastada yüzde 70-80 oranında iyileşme kaydedildi. Ayrıca bu tedaviyle hastaların büyük bir kısmının yorgunluk, bitkinlik ve uyku sorunları şikayetlerinin ortadan kalktığı görüldü.
“YAZILIM İLE GÜNCELLEYİ UYGULIYORUZ”
Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Ülger, hastalara 58 elektrot yerleştirildiğini ve kıyafetlerin farklı kas gruplarına dokunacak şekilde yapıldığını anlatarak, şöyle konuştu: “Üzerinde ceket gibi bir elbise var. Üst ve alt kısmı tayt. Ve bu elektrotları doğrudan kasların üzerine yerleştirerek kıyafetler hastaya uyarlandıktan sonra hastamıza yazılımla akım uyguluyoruz.” Hastamız 1 saat bu elbiseyle kalıyor. Aynı anda egzersiz yapabilir, hareket edebilir veya uzanabilirler. Ancak gün içerisinde bu takım elbiseyle bel ve boyun problemlerine yol açacak aktiviteler yapmalarını istemiyoruz. Mesela ev işi yapmamalı; ama egzersizlerini yapabilirler. 1 saat sonra kaldırıyoruz ve “Hasta farkı bize ilk söyleyen kişidir. Ağrı ve rahatsızlığının azaldığını rahatlıkla ifade eder” dedi.
‘BU TEKNOLOJİYİ YAYGINLAŞTIRMAK İSTİYORUZ’
Profesör. Tedavi gören tüm hastaların günlük yaşamlarını ve yaşam kalitelerini olumsuz etkileyen sırt ve boyun problemleri yaşadığını söyleyen Dr. Ülger, şöyle konuştu: “Ağrı nedeniyle günlük işlerini yapamıyorlardı. Hareketleri sınırlıydı. Çoğunun yorgunluk, bitkinlik ve uyku sorunları yaşıyorlardı ve bu tedaviyle bu şikayetler neredeyse ortadan kalktı.” Söyleyebilirim. Bu giysi 45 hasta üzerinde test edildi ve ilk sonuçlarımız oldukça olumlu. Ön sonuçlarımıza göre hastalarımızda yüzde 70-80 oranında iyileşme sağladığımızı söyleyebilirim. Bel-boyun problemi olan veya MS grubundaki hastalara hitap ediyoruz. Doğru hedef kitleye ulaşmasını istiyoruz ve bu teknolojiyi toplum yararına ülkemizde tanıtmak istiyoruz: “Yaymak istiyoruz” dedi.
‘HASTALARDA GELİŞMİŞ UYKU VE AKTİVİTE’
“Biyonik elbise” tedavi yöntemini anlatan Yasemin Özel Aslıyüce, şunları söyledi: “Öncelikle hastamızın her bir bölgesinin ağrı şiddetini belirleyip cihaza yerleştiriyoruz. Cihaz, buna dayalı bir algoritma dahilinde hastaya bir akım belirliyor. Bu bilgiyi daha sonra cihaz aracılığıyla hastamıza bu akımı uyguluyoruz. Akım yaklaşık 1 saat sürüyor.” Bu. Yani hastamızı ertesi gün yani 1 hafta sonra, 1 ay sonra değerlendiriyoruz. Cihazı yerleştirerek sonuçları analiz edelim. Özellikle hastalarımızın uyku sırasında ağrı şikayetlerinden kurtulduklarını gözlemliyoruz. Ayrıca hastalarımızın fonksiyonel performanslarını da “günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmeleri kolaylaştı mı?” şeklinde değerlendiriyoruz. Uyku “Hastalarımızda aktivite de önemli ölçüde iyileşti” dedi.
Tedavi gören fibromiyalji hastası Nebahat Özdemir (58), boyundan ayak parmaklarına kadar tüm ağrılarının önemli ölçüde azaldığını, kendisini çok iyi ve rahatladığını söyledi.
(DHA)