Perşembe, Aralık 26

HPVli hasta sayılarında önemli artış yaşanıyor

Doç. Dr. Özgür Kan, “HPV virüsü ortaya çıktığında kişinin rahim ağzı kanseri olduğunu düşünmemesi gerekiyor. HPV’nin 200’den fazla farklı türü vardır. Bunlardan hangisinin olumlu olduğu çok önemlidir. “Rahim ağzında başlayan hücresel değişiklikler kontrol edilmezse kansere kadar ilerleyen bir durum ortaya çıkabilir” dedi.

Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olduğundan dünya çapında çeşitli bilinçlendirme etkinlikleri ve programları düzenleniyor. Ankara’nın bu konuda önde gelen sağlık kuruluşlarından biri olan Koru Sağlık ve Turizm Grubu, rahim ağzı kanserinin taranması ve erken tedavisi alanında önemli çalışmalar yürütüyor.

Koru Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Özgür Kan, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında İhlas Haber Ajansı’na özel açıklamalarda bulundu.
Doç. Dr. Kan, “Zamanla rahim ağzındaki hücresel değişiklikler kontrol altına alınmazsa, gerekli jinekolojik muayeneler yapılmazsa ve tedavi süreçlerine yeterince dikkat edilmezse kansere dönüşebilecek bir süreç başlar.”

Rahim ağzı kanseri konusunda dikkat edilmesi gereken önemli faktörlerden birinin “human papilloma virüsü” olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kan, bu virüsün cinsel aktivite yoluyla bulaşabildiğini ve kadın ile erkek arasında farklı sonuçlara yol açabildiğine dikkat çekti.

Doç. Dr., rahim ağzı kanseriyle mücadelede erken teşhis ve düzenli takibin önemine değindi. Dr Kan, toplumun bu soruna karşı bilinçlenmesi, düzenli kontroller yapılması ve risk faktörlerine karşı önlem alınması gerektiğini söyledi. Koru Sağlık ve Turizm Grubu’nun bu alandaki çalışmalarının halk sağlığı ve farkındalığının artırılmasına önemli katkı sağladığını söyledi.

Yrd. Ayrıca kansere bağlı genital siğiller de ortaya çıkabilir.” Erkeklerdeki genital bölge kanserleriyle de benzer şekilde ilişkili olabileceği konusunda uyardı.

Doç. Rahim ağzı kanserinin spesifik bir belirtisinin olmadığını kaydetti. Dr. Kan, en sık görülen belirtilerin ilişki sonrası kanama olduğunu söyledi. Adet kanamasının sıklığı ve miktarındaki değişikliklerin de katkıda bulunan faktörler olduğunu ekledi. Ancak Yrd. Özgür Kan, bu tür şikâyetlerin kişilerin rahim ağzı kanserini kendi kendilerine teşhis etmesine yol açmaması gerektiğini vurgulayarak, bu konuda uzman bir jinekologun değerlendirme yapması gerektiğini söyledi.

Ayrıca sosyal medya ve internet aracılığıyla spesifik olmayan semptomların kişilerde gereksiz kaygıya yol açtığını ifade eden Doç. Dr. Kan, bu tür belirtilerle karşılaşıldığında rahim ağzı kanseri korkusuyla hemen harekete geçilmemesi ve uzman bir doktora muayene edilmesi gerektiğini vurguladı.

“Doktorumuzun söylediklerine uymak zorundayız”

Kadınların yıllık muayenelerini düzenli olarak yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Kan, şöyle konuştu: “Yıllık muayenelerde doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda jinekolog tarafından rahim ağzının değerlendirilmesi sonrasında alınan örneklerin patolojik incelemelerini yapmalısınız.”

Yıllık kontrollerde Pap testinin önemine dikkat çeken Dr. Kan, jinekolojik muayene sırasında ağrısız bir şekilde alınan sürüntü örneğinin hastalığın tespitinde temel rol oynadığını söyledi. Doktor Pap testine ek olarak HPV testinin de uygulandığını söyledi. Kan, bu testin hastalığın belirlenmesinde önemli olduğunu ve sonuçların bir hafta ila 10 gün içinde alındığını söyledi.

HPV virüsü taşıyan bir kişide rahim ağzı kanseri tanısının hemen konulmaması gerektiğini belirten Kan, şöyle konuştu: “HPV virüsü cinsel yolla hızla bulaşabilen 200’den fazla farklı tür içeriyor. Kanser potansiyeli yüksek olan bazı türler pozitifse, Rahim ağzı kanseri riskinin artabileceğini ancak sadece “Virüs bulaşması, kanserin anında teşhis edilmesi anlamına gelmez” dedi.

Rahim ağzı kanseri taramasında önemli olan tip 16 ve 18 virüslerin kanser riskini artırdığını söyleyen Doç. Özgür Kan, bu hastaların rahim ağzının kolposkopi adı verilen özel bir mikroskopla 40 kat büyütüldüğünü ve muayene sırasında daha detaylı bir değerlendirme yapıldığını anlattı.

Dr., kolposkopi ile alınan biyopsi örnekleriyle rahim ağzı kanseri riskinin daha net değerlendirilebileceğini söyledi. Kan, kolposkopi sonuçlarına göre hastalığın seyrine uygun tedavi seçeneklerinin belirlendiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: