Cumartesi, Temmuz 26

Kraliyet bölümünün güven endeksi azaldı

Yaratılış Tarihi: 25 Temmuz 2025 11:08

Kraliyet bölümünün güven endeksi geçen Temmuz ayına göre 0,1 puan 100.2’ye düştü.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (CBRT), Temmuz ayı için Kraliyet Bölümünün ekonomik yönelimi ve güvenilir endeksi hakkındaki istatistikleri açıkladı.

Ekonomik yönelim araştırmasının sonuçları, imalat sektöründe faaliyet gösteren 1844 işyerinin tepkisi alınarak değerlendirildi.

Sonuç olarak, gerçek segmentin güven endeksi geçen Temmuz ayına göre 0,1 puan 100.2’ye düştü. Aynı dönemde, mevsimsel olmayan gerçek segmentin güvenilir endeksi 0,5 puan arttı ve 98.9 oldu.

Anketin genişleme endeksleri, endeksi oluşturan incelendiğinde, önümüzdeki 3 aydaki üretim hacmi, önümüzdeki 3 aydaki toplam istihdam, önümüzdeki 3 aydaki ihracat emrindeki yatırım maliyetleri, mevcut sipariş değerlendirmesi miktarındaki artışı, son 3 aylık siparişin son 3 ayındaki toplamı etkiledi.

Son 3 aylık değerlendirmelerde, üretim hacmindeki kursu ilan edenler lehine artış, bir önceki aya göre zayıfladı, iç pazar miktarındaki artış ve ihracat emrinin miktarını bir azalma kaydedenlerin serbest bırakılması lehine.

Mevcut toplam siparişlerin mevsimsel kuralların altında olduğu ve mevcut malların seviyesinin mevsimsel standartlardan daha yüksek olduğu değerlendirmeleri, bir önceki aya göre güçlendirilmiştir.

Önümüzdeki 3 aylık değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat emrinin miktarı ve iç piyasanın sipariş miktarı bir önceki aya göre güçlendirilirken, önümüzdeki 3 ay içinde istihdam ve önümüzdeki 12 aydaki artış sabit sermayedeki yatırım maliyetleriyle güçlendirilmiştir.

PPI’nın beklentisi yüzde 36,8’e düştü

Ortalama birim maliyetler, önümüzdeki 3 ay son 3 ayda artacak ve artışın arttığını bildirenlerin lehine artış olacak.

Önümüzdeki 3 ay içinde satış fiyatı için artan beklentiler de güçlendirilirken, PPI yıllık beklentisi önümüzdeki 12 aydan önceki aya kıyasla 0,4 puan azalmıştır.

Temmuz anketine katılan işyerlerinin yüzde 54,2’si, üretimlerini sınırlayan bir faktör olmadığını, yüzde 14,2’sinin talep üretimini sınırlayan en önemli faktör olduğunu söyledi. Bunu finansal imkansızlık, emek eksikliği, hammadde verimliliği ve diğer faktörler izledi.

İçinde bulunduğu endüstrinin genel kursuna gelince, bir önceki aydan daha kötümser olduğunu ilan edenler lehine kurs, zayıfladığını.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: malta dil okulu fiyatları