Ağustos ayında cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmelerin enflasyon muhasebesinden muaf tutulacağı açıklanırken, yatırım harcamalarının da bu kapsama alınmasına ilişkin düzenlemede son aşamaya gelindiği öğrenildi.
Bloomberg HT’nin edindiği bilgiye göre, enflasyon muhasebesine ilişkin iş dünyasının taleplerine yönelik çalışmalar tamamlanmak üzere. Son dönemde yatırım yapan şirketlere yönelik daha fazla rahatlamanın getirilmesi bekleniyor.
Kaynaklar, iş dünyasının yatırımla ilgili kalemlerin enflasyon muhasebesi hesaplamalarından çıkarılması yönündeki çağrılarının haklı olduğunu ve konuyla ilgili düzenlemenin yakın zamanda açıklanabileceğini söyledi.
Örneğin enflasyon muhasebesinin yürürlüğe girmesinden sonra bütçedeki bazı kalemlerin haksız yere azaldığı veya arttığı, henüz tamamlanmamış yatırımların vergi artışlarına neden olduğu yönünde eleştiriler dile getirildi. Bu eleştiriler ışığında iş dünyasından gelen bazı taleplerin karşılanacağı belirtildi.
Enflasyon muhasebesi iş ve piyasa dünyasının gündemini korurken, cirosu 50 milyon liranın altında olan mükelleflere yönelik muafiyet talebi daha önce kabul edilmişti.
ENFLASYONUN DÜZELTİLME KOLAYLIĞINA DAİR ŞİMŞEK AÇIKLAMASI
29 Ağustos’ta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşekcirosu 50 milyon liranın altında olan şirketlere enflasyon düzeltmesi konusunda rahatlık sağlanacağını açıklamıştı. Dolayısıyla 2023 yılı sonunda cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmeler, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyona göre düzeltme yapmayacak.
Şimşek, enflasyon muhasebesinin yatırım maliyetlerini artırmaması gerektiğini vurgulayarak, vergi mükelleflerinin enflasyona uyum sağlamasını kolaylaştıracak formüller üzerinde çalışıldığını söyledi.
Kaynaklar, yatırımcı şirketlerin bilançolarında yer alan yatırımla ilgili kalemlerin enflasyon muhasebesinden muaf tutulmasına yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindiğini ve düzenlemenin yakın zamanda açıklanacağını söylüyor. Bu Yönetmeliğin uygulanması tebliğle öngörülmektedir.
ÖZEL FON OLUŞTURULMASI GÜNDEMDE
Bakan Şimşek, devam eden yatırımların enflasyon düzeltmesi sonucu oluşacak değer artışlarının özel bir fona aktarılacağını ve bu kazançlardan vergi alınmayacağını da belirtti. Bu kazançların beş yıl içerisinde vergiye tabi tutulabileceğini belirten Şimşek, bu modelin de seçenekler arasında yer aldığını kaydetti.