Cuma, Kasım 15

Yaz aylarının kabusuna dikkat: Organ yetmezliğine yol açabilir! Uyarı “Çıplak elle dokunmayın”.

Başhekim Dr. Orkun Kızılöz, havaların ısınması, pikniklerin artması, bağ ve bahçelerde çalışmaların yoğunlaşması nedeniyle vatandaşları kene ısırıklarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Türkiye’nin coğrafi olarak kenelerin yaşamına çok uygun bir yapıya sahip olduğunu belirten Kızılöz, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Kenelerin vücudumuza yapışması yoluyla bulaşsa da, keneler çıplak elle çıkarılması veya ezilmesiyle, hasta kişilerin tükürüğü, kanı gibi vücut sıvılarıyla temas etmesiyle, kan, vücut ile korunmasız temas yoluyla da bulaşabilmektedir. mikrop taşıyan hayvanların sıvıları ve dokuları. Genel olarak hastalığa bağlı ölüm oranları %30-50’lere ulaşabilmektedir. “En yaygın ölüm nedeni organ yetmezliği (kalp, beyin, karaciğer, böbrek, akciğer), intraserebral kanama ve diğer iç kanamalardır.”

“VÜCUDU KAPAYAN GİYSİLER GİYİLMELİ”

Kızılöz, açıklamasına şöyle devam etti: “Tarla, bahçe, orman, piknik alanı gibi kene tehlikesi olan bölgelere giderken kenelerin vücuda girmesini önlemek için mümkün olduğunca vücudu saran giysiler, uzun kollu kazaklar veya gömlekler giymelisiniz. Uzun pantolon, uzun çorap ve botlar tercih edilmeli, giysiler düzenli olarak kene açısından kontrol edilmelidir.

Kişi riskli bölgelerden döndüğünde kendisinin ve varsa çocuklarının vücudunda özellikle kulak arkası, koltuk altı, kasık ve diz arkası olmak üzere kene kontrolü yapılması gerekir. Kene takılıysa, çıplak elle dokunulmadığı sürece, takılı olduğu vücuda en yakın noktadan ve uygun bir malzemeyle tutularak vakit geçirilmeden çıkarılmalıdır.

Hastalık hayvanlarda semptom göstermeden ilerlediği için hastalığın sıklıkla görüldüğü bölgelerdeki hayvanlar, sağlıklı görünseler bile hastalığı bulaştırabilmektedir. Bu nedenle hayvanların kanına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak elle dokunulmamalıdır” dedi.

“Keneler çıplak elle öldürülmemeli”

AW194210_01

Orhan Orkun Kızılöz, hastalığın görüldüğü bölgelerde hayvancılıkla uğraşanların eldiven, gözlük gibi koruyucu ekipman kullanması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Hastalıkla mücadelede bir diğer önemli nokta da tarlalara uygun ilaçlama yapılmasıdır. Hastalığın bulaştığı kişilerin kan, vücut sıvıları ve dışkıları yoluyla bulaşabilmesi nedeniyle hastalığın meydana geldiği bölgelerdeki kene sayısını kontrol altına almak için kullanılan kimyasal ilaçlar.” Hastayla temas eden kişilerin gerekli ekipmanları yanlarında getirmeleri gerekmektedir. koruyucu önlemler.

Vücuda veya hayvanların üzerine yapışan keneler asla çıplak elle öldürülmemeli veya patlatılmamalıdır. Kenenin üzerine sigara içmek, kolonya, gazyağı gibi maddeler dökmek tavsiye edilmez, çünkü bu durum kenenin kasılmasına ve vücut içeriğini kanını emdiği kişiye aktarmasına neden olur. “Kene ısırmasından sonra şiddetli bir baş ağrısı, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, kusma, kas ağrısı veya vücudun herhangi bir yerinde felç belirtileri yaşarsanız, derhal tıbbi yardım almanız kritik öneme sahiptir (IHA).”
Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: