Gelir İdaresi Başkanlığı, ticari araçların akaryakıt alımlarında Ulusal Araç Tanımlama Sisteminin kullanımına ilişkin bir açıklama yayınladı.
Mükelleflerin 1/1/2025 tarihinden itibaren iş amaçlı kullandıkları araçlara ilişkin akaryakıt ve LPG alımlarında Ulusal Araç Kimlik Sistemini kullanmaları zorunlu olacak.
Yine mükelleflerin iş yerinde kullanmadığı ancak araç tanıma sistemini kullanan araçların 30.06.2025 tarihine kadar sisteme dahil edilmesi gerekecek.
NASIL UYGULANACAK?
Zorunluluğa tabi araçların depo girişinde, araçla ilgili bilgileri içeren araç tanıma ünitesi, akaryakıt pompası çıkışlarına araç tanıma okuma cihazı ve buna bağlı olarak araç bilgilerini okuyan araç tanıma cihazı takılacak. Araç kimlik ünitesi sayesinde araç plakası YN Pompa ÖKC'ye güvenli bir şekilde otomatik olarak iletilecektir.
MANUEL ÖDEME KAYIT CİHAZINA PLAKA TAKILMAYACAK
Akaryakıt satın alırken, akaryakıt pompalarına takılan araç tanıma okuma cihazı ile araçların depolarına takılan araç tanıma üniteleri arasındaki elektronik haberleşme sayesinde araç plaka verileri YN Pompa ÖKC'lerine otomatik olarak aktarılacak ve manuel olarak giriş yapamayacaksınız. plaka bilgisi.
Akaryakıtın tesliminden sonra UTTS çerçevesinde düzenlendiğine dair ibareyi içeren ÖKC bülteni otomatik olarak yayımlanacaktır.
Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan basın açıklaması şöyle:
Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadelenin sağlanması amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından birçok çalışma yürütülmektedir.
Bu kapsamda akaryakıt istasyonlarındaki ödeme kayıt cihazlarının pompalardaki ödeme kayıt cihazları (YN Pompa ÖKC) ile değiştirilmesi, güvenliği daha yüksek, anlık bilgi paylaşımı yapabilen yeni nesil ödeme kayıt cihazlarının (YN Pompa ÖKC) kullanılması, Türkiye'de ilk kez lisans alacaklardan garanti alınması. Bu piyasada ve faaliyetlerini sürdürenlerin, söz konusu ekipmanlarda ve ilgili diğer sistemlerde yapılan değişikliklerde, birçok müdahale vergi kaçakçılığı, akaryakıt teslimi sırasında fatura düzenlenmesi ve LPG ve böyle bir fatura zorunluluğu. Akaryakıt lisansı alımı ve yenileme sürecinde herhangi bir vergi yükümlülüğü bulunmamaktadır. Uygulama devreye alınmıştır.
Bu çalışmaları destekleyecek şekilde 10/05/2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ulusal araç tanıma sisteminin uygulanmasına ilişkin genel tebliğ (sıra no: 1), araç plakalarına ilişkin bilgilerin YN Pompa'ya otomatik olarak iletilmesini sağlayacaktır. ÖKC tarafından elle yazılmasına gerek kalmadan Tanıma Sistemine (UTTS) ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Söz konusu Genel Tebliğ ile Sistemin, 1/1/2025 tarihinden itibaren mükelleflerin işyerlerinde kullanılan araçlara yönelik akaryakıt ve LPG alımlarında zorunlu olarak kullanılması öngörülmektedir.
1664 sayılı Tüketim Vergisi Özel Kanununa ekli (II) numaralı listede yer alan malların tescil ve tescil işlemlerinin ardından 6/6/2002 tarih ve 4760 sayılı Kanun ile ilk kez 7/1/2025 tarihinden itibaren satın alınan ve daha sonra söz konusu Genel Tebliğde yapılan değişiklikle mükellefler tarafından iş amaçlı kullanılmayan ancak vergiye tabi olan taşıtlar. Araç tanıma sistemini kullanacak kişilerin 30/6/2025 tarihine kadar sisteme girilmesi gerekecektir. getirildi.
Sistem içerisinde;
– Zorunluluğa tabi araçların depo girişlerine araca ilişkin bilgileri içeren araç tanıma ünitesinin kurulması,
– Akaryakıt pompası memelerine araç kimlik okuma cihazı montajı,
– Araç tanıma okuyucusu tarafından araç tanıma ünitesi okunarak araç plakası YN Pompa ÖKC'ye güvenli bir şekilde otomatik olarak iletilir.
söz konusu olacak.
Akaryakıt satın alırken, akaryakıt pompalarına takılan araç tanıma okuma cihazı ile araçların depolarına takılan araç tanıma üniteleri arasındaki elektronik haberleşme sayesinde araç plaka verileri YN Pompa ÖKC'lerine otomatik olarak aktarılacak ve manuel olarak giriş yapamayacaksınız. plaka bilgisi.
Akaryakıtın tesliminden sonra UTTS çerçevesinde düzenlendiğine dair ibareyi içeren ÖKC bülteni otomatik olarak yayımlanacaktır.
Taşıt Tanıma Birimi zorunluluğuna tabi araçlarda, UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler mali açıdan düzenlenmemiş sayılacak ve UTTS aracılığıyla düzenlenmeyen ÖKC makbuzları akaryakıt masraflarını belgelemek için kullanılamayacak.
Söz konusu Genel Tebliğ ile Sistemin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından kurulması ve yönetilmesi öngörülmüştür. Söz konusu Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilen firmalar, UTTS elemanlarının üretim, satış, montaj, değişim ve bakım onarım hizmetlerini gerçekleştirebilecek.
Akaryakıt istasyonlarına kurulacak ekipmanların kurulumunu gerçekleştirecek yetkili akaryakıt istasyonu kurulum firmaları ve bu firmalara bağlı yetkili kurulum hizmetlerine ilişkin süreçler, ilgili kılavuzlar ve yukarıda adı geçen Genel Müdürlük tarafından hazırlanan kılavuzlar ile düzenlenmektedir. Müdürlük www.utts.gov.tr adresinde yayınlanmaktadır.
Ayrıca Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, montajı yapmaya yetkili olacak gerçek veya tüzel kişilerin uyması gereken teknik, idari ve mali kriterlere ilişkin rehberler www.repubblica.it internet sitesinde yayımlandı. Araçlara kurulacak TTB'lerin işlemleri .utts.gov.tr.
Bu kapsamda, yetkilendirme başvurusunda bulunan ve teknik, idari ve mali kriterleri karşılayan şirketlerin yetkilendirme işlemleri tamamlanmış olup, yetkilendirilen şirketlerin listesi www.utts.gov.tr adresinde yayımlandı.
Araçlara takılacak ve akaryakıt istasyonlarında kullanılacak UTTS ekipmanlarına ilişkin 2024 yılı tarifeleri ilgili Genel Müdürlük tarafından belirlenerek www.utts.gov.tr adresinde yayımlandı.
YN Pump ÖKC ile tabanca iletişim modülü arasındaki entegrasyon rehberi ve YN Pump ÖKC ile tabanca iletişim modülü arasındaki güvenli iletişim protokolü hazırlanarak ynokc.gib.gov.tr adresinde yayınlandı.
ÖKC tarafından düzenlenecek fiş ve rapor formatlarına ilişkin YN Pompa Teknik Kılavuzu, UTTS üzerinden yapılan satışlarda düzenlenecek fiş ve raporlara ilişkin bilgileri içerecek şekilde güncellendi.
Akaryakıt satışına ilişkin düzenlenecek ÖKC kuponlarının, akaryakıt satın alan araçların plaka bilgilerini manuel olarak girmeden otomatik olarak içermesini sağlayacak ulusal araç tanımlama sisteminin zamanında ve etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla akaryakıt istasyonlarında , yetkili montaj firmaları, YN ÖKC üreticileri, yetkili araç montaj firmaları, bayi kontrol sistemi yazılımları, akaryakıt dağıtım firmaları ve araç sahiplerinin faaliyetlerini bu şekilde yürütmeleri gerekmektedir. eksiksiz, doğru ve zamanında.